Zpět

Audiokniha Roku 2023

Proběhlo slavnostní udílení ceny Audiokniha roku 2023. Víte už jak vše dopadlo? Máte mezi vítězi svého favorita?

Audiokniha roku 2023

Slavnostní udílení cen Audiokniha 2023 se zaznamenalo 25. dubna v Praze. Absolutním vítězem se stala nahrávka Vlastní životopis od Agathy Christie v podání Aleny Vránové, vydaná nakladatelstvím OneHotBook. Tato audiokniha zvítězila v kategorii jednohlasé četby. Alena Vránová získala druhé místo v kategorii nejlepší interpretka, předstihla ji pouze Eliška Balzerová za román Roky od Annie Ernauxové. OneHotBook také vyhrálo v kategorii vícehlasé četby s nahrávkou Rozpůlený dům .

Audiotéka slavila úspěch s minisérií Předvečer sv. Mikuláše od Lukáše Csicselyho, která zvítězila v kategoriích nejlepší dramatizace, nejlepší audiokniha pro děti a mládež a nejlepší zvuk – dramatizace. V kategorii nejlepší zvuk mezi četbami triumfovala nahrávka Tam uvnitř něco je ​.

Nakladatelství Euromedia Group získalo ocenění za titul Zvedá se vítr od Kateřiny Surmanové, který interpretoval Jiří Vyorálek. Albatros Media obdrželo Cenu posluchačů za napsal Arila: Poslední hvězda . Radioservis byl oceněn za audioknihu Životice: Obraz (po)zapomenuté tragédie od Karin Lednické​.

Ocenění za mimořádný přínos získal herec Pavel Soukup, in memoriam byl oceněn Norbert Lichý​.

Ocenění Audiokniha roku

Audiokniha roku je prestižní výroční ocenění od Asociace vydavatelů audioknih (AVA), které má za cíl propagovat a oceňovat nejlepší audioknihy a jejich tvůrce na českém trhu. Odborné poroty hodnotí nejlepší audioknihy a interprety, zatímco posluchači mohou hlasovat v kategorii Cena posluchačů. Ocenění se uděluje v několika kategoriích, včetně nejlepší jednohlasé a vícehlasé četby, dramatizace, zvuku a dětských audioknih.

Pro více informací o letošních i minulých ročních navštivte oficiální stránky.

Nejlepší audiokniha roku 2023

Vlastní životopis by mohl nést podtitul "Jak se v přepychu vychovaná dívenka z viktoriánské rodiny suverénně postavila na vlastní nohy". Agatha Christie začala psát své vzpomínky v roce 1950 a dokončila je po patnácti letech. V Británii vyšly v roce 1977. 

V roce 2023 si titul Audiokniha roku vysloužily právě tyto memoáry, načtené ikonickou Alenou Vránovou. Audiokniha "Vlastní životopis", vydaná vydavatelstvím OneHotBook, získaná ocenění v kategoriích Absolutní vítěz a Nejlepší jednohlasá četba. Díky mistrné interpretaci Aleny Vránové posluchači mají pocit, že se přímo baví s Agathou Christie.

Objevte fascinující svět Agathy Christie a její neobyčejný životní příběh, který vás vtáhne do zákulisí tvorby jedné z největších spisovatelek všech nar.