Zpět

Vyhlášení vítězů cen Magnesia Litera 2024

Porotci letos zvolili za Knihu roku román Hella od rusistky Aleny Machoninové. Tento románový debut se zaměřuje na životní osud a osobnost české židovky Heleny Frischerové, přičemž se Machoninová snaží přiblížit k druhému člověku prostřednictvím napříč časem. Román obdivovali členy poroty pro jeho přesnost, čistotu jazyka a myšlení, což se výrazně odlišovalo od schematické konstrukce mnoha současných českých próz. „Jsem v šoku a myslím, že soutěžit v literatuře je úplný nesmysl. Všem odborníkům nicméně děkuji za to, že zvolili Hellu,“ sdělila na pódiu Machoninová.

Marek Torčík obdržel Literu za prózu za svůj debut Rozložíš paměť . Torčíkovo dílo, které reflektuje trendy ve světové literatuře, zkoumá selektivnost vlastní paměti a popisuje neutěšené dětství a dospívání na moravském maloměstě s využitím básnických prostředků. „Velmi si vážím svých kolegů, kteří byli také nominováni, a chtěl bych si s nimi peněžní část své ceny rozdělit,“ řekl Torčík.

Tereza Bínová , která získala Magnesii Litera za poezii, poděkovala všem autorům a autorkám za to, že mohla trávit časy s jejich díly. Čestnou Cenu Magnesia za přínos knižní kultuře si tento rok odnesl plzeňský básník Tomáš T. Kůs , který se zasloužil o rozvoj slam poetry v Česku. „Tahle cena patří celé české scéně slam poetry. Já měl to štěstí, že jsem u toho mohl být od začátku, od bodu nula,“ řekl Kůs na pódiu.

Podle Pavla Mandyse, dlouholetého organizátora cen a předsedy spolku Litera, letošní ročník vynikl především díky překladatelkám. Mezi vítězi převažovaly ženy a poprvé také zvítězila próza s LGBT+ tematikou. Mandys také zmínil kuriozitu letošního ročníku, což byl nečekaně vysoký počet zhlédnutí o překladové knize Život a příhody Remusovy na Facebooku.

Magnesia Litera je jedním z nejprestižnějších literárních ocenění v České republice, jehož cílem je podporovat kvalitní literaturu a zvyšovat povědomí o literárních dílech mezi širokou veřejností. Tato ocenění jsou důležitým ukazatelem literární kvality a často pomáhají vítězným knihám získat širší čtenářskou základnu.

Vítězů cen Magnesia Litera 2024 bylo opět ukázkou vysoké úrovně české literatury a její schopnosti reflektovat aktuální společenská témata a přinášet nové perspektivy.

Seznam vítězů Magnesia Litera 2024:

  • Kniha roku : Alena Machoninová: Hella (Maraton)
  • Litera za prózu : Marek Torčík: Rozložíš paměť (Paseka)
  • Litera za poezii : Tereza Bínová: Červený obr (Odeon/EMG)
  • Litera za knihu pro děti a mládež : Jiří Dvořák: Myko. Kompletní zpravodaj ze světa hub (Baobab)
  • Litera za publicistiku : Tereza Matějčková: Bůh je mrtev. Nic není dovoleno. (Echo Media)
  • Litera za naučnou literaturu : Stanislav Březina, František Krahulec, Sylvie Pecháčková, Hana Skálová: Louky. Dobrodružství poznávání (Academia)
  • Litera za nakladatelský čin : Dílo Karla Šiktance (Karolinum)
  • Litera za překladovou knihu : László Szilasi: Třetí most (Přel. Marta Pató, Protimluv)
  • Litera za debut roku : Eli Beneš: Nepatrná ztráta osamělosti (Akropolis)
  • Litera za detektivku : Jana Jašová: Krutý měsíc (Motto/Albatros Media)
  • Litera za fantastiku : Jan A. Kozák: Sága o Lundirovi. Synu zimy, hvězdopravci a stavitelé (Malvern)
  • Litera za humoristickou knihu : Lucie Macháčková: Svatební historky (Ikar/EMG)
  • Cena Magnesia za přínos knižní kultuře : Tomáš T. Kůs a platforma Slampoetry.cz
  • Kosmas Cena čtenářů : Martin Moravec: Mezi nebem a pacientem (rozhovor s Markem Dvořákem)