Zpět

Byla udělena Nobelova cena za literaturu!

Kdo se stal letošním držitelem Nobelovy ceny za Literuturu? Třiapadesátiletá jihokorejská autorka Han Kang. A jaký román ji proslavil? Vegetariánka!

Han Kang je první asijská spisovatelka oceněná takovým vyznamenáním a také první držitelka Nobelovy ceny ve své zemi. Proslavil ji román Vegetariánka, za nejž získala Mezinárodní Man Bookerovu cenu. Za co konkrétně Švédská akademie Han ocenila? Za intenzivní poetickou prózu, která konfrontuje historická traumata a poukazuje na křehkost lidského života. Třiapadesátileté autorce u nás vedle zmíněné Vegetariánky vyšly knihy Bílá kniha a Kde kvete tráva.

Han Kang pochází z literární rodiny, spisovatelem je i její otec. Svou první knihu povídek vydala v roce 1995. Svého mezinárodního úspěchu získala právě románem Vegetariánka, který paradoxně v její zemi velký zájem nevyvolal. V díle autorka popisuje osud ženy, která se po velmi silné a intenzivní noční můře rozhodne přestat jíst maso. Co nastane? Setká se s nepochopením patriarcháloního okolí, které je iritováno nejen jejím rozhodnutím nejíst maso, ale zároveň její náhlou neoblomností.

„Když píšu beletrii, kladu velký důraz na smysly. Chci zprostředkovat živé smysly, jako je sluch a hmat, včetně vizuálních obrazů. Vkládám tyto pocity do svých vět jako proud a pak, což je dosti zvláštní, čtenář tento proud rozezná,“ dodala ke své knize autorka.

Česky vyšla kniha v překladu Petri Ben-Ari před dvěma lety v nakladatelství Odeon.