Zpět

Den nepřečtených knih a 5 tipů jak si najít čas na čtení

Je to jen pár dnů, co oslavily svátek všechny dosud nepřečtené knihy. Ty, které leží ve vaší knihovně a marně čekají, až si je vyberete, vezmete do rukou a začnete číst. Nebo čekají kdesi na konci dlouhého seznamu knížek ve vaší čtečce. A přiznejte se, knihomolové, taky máte takové knížky. Krásná obálka, skvělá anotace, doporučení od známého, vám zkrátka nedá spát a tu další knížku pořídíte opět dřív, než je dočtená ta předchozí. A tak hromadíme. Protože ne vždy je na čtení tolik času, kolik bychom si přáli.

Na konci prázdnin, 31.8., se slaví Den nepřečtených knih. proč? Abychom si připomněli, že je četba zdrojem poznání, odpočinku a zábavy. Nahlédněte proto do svých čteček, knihoven a nočních stolků a vyberte si dnes knížku, na kterou se už dlouho „chystáte“. Vždyť si můžete přečíst jen pár stránek. Každá minuta čtení se totiž počítá. A pokud máte pocit, že na čtení opravdu nemáte čas, máme pro vás pět tipů jak si toho vysněného času najít o něco víc. Třeba se vám budou hodit, třeba se inspirujete.

Čtěte co vás baví a co vás zajímá. Je úplně jedno, zda milujete romantiku , fantasy , detektivní napínavé příběhy nebo se rádi bojíte , nebo se chcete věnovat seberozvoji . Čas je moc drahý, abyste ho věnovali něčemu, co vás zkrátka nebaví.

Vypněte telefon a vezměte si knihu. Ruku na srdce. Kolik času vám zabere večerní scrollování? Všichni přeci víme, že koukání do mobilu narušuje klidný spánek.

Knihu stále s sebou. A právě proto milujeme e-booky. Jasně! I my rádi čicháme k novým potištěným stránkám a dotýkáme se barevných obálek. Ale zkusili jste někdy nacpat do tašky Čtvrté křídlo ?

Udělejte si ze čtení rutinu. Vyčleňte si konkrétní čas a ten věnujte jen čtení. Za chvilku si tento zvyk tak osvojíte, že už si svůj večer bez knihy nebudete umět představit. Znáte knihu Atomové návyky ? Přesně o tom, se v ní píše. Zkuste si ji přečíst.

A když už je únava očí opravdu veliká a vy si neumíte představit, že se budete muset soustředit na každé čtené slovo, zkuste audioknihu . I to se počítá. Zapojte jiné smysly, spustíte zase úplně jinou představivost, vychutnáte si hlas nejlepších interpretů. Další výhodou je to, že „číst“ audioknihu můžete i v autě, při běhání, uklízení. Zkrátka kdykoliv a kdekoliv. Ale o tom zase třeba příště.