Zpět

Vyhlášení vítězů cen Magnesia Litera 2023

Hlavní ocenění

Kniha roku byla udělena Miloši Doležalovi za jeho dílo Jana bude brzy sbírat lipový květ . Tento román oslovil porotu svou hloubku a schopnosti přiblížit se druhému člověku prostřednictvím pečlivě vykreslených postav a silného příběhu.

Litera za prózu putovala k Viktoru Špačkovi za knihu Čistý, skromný život , která se vyznačuje silným narativním stylem a hlubokým pohledem do lidské duše.

Petr Hruška získal Literu za poezii za svou sbírku Spatřil jsem svou tvář , kterou porota ocenila pro její emocionální hloubku a lyrickou krásu.

Další ocenění

Jana Šrámková získala Literu za knihu pro děti a mládež za dílo Fánek hvězdoplavec , které zaujalo nejen mladého čtenáře, ale i dospělou svou magickou atmosférou a dobrodružným duchem.

Litera za publicistiku byla udělena Martinu Rychlíkovi za knihu Dějiny lidí , jež nabízí obsáhlý a poutavý pohled na vývoj lidské společnosti.

Vladimír Papoušek a jeho kolektiv byli oceněni Literou za naučnou literaturu za dílo Chór a disonance , které vyniká svým odborným přístupem a přínosem pro akademickou obec.

Speciální ocenění

Cena Magnesia za přínos knižní kultuře byla tento rok udělena Adolfu Knollovi, který se dlouhodobě zasazuje o rozvoj a podporu české literatury. Tato kategorie oceňuje významné aktivity vedoucí k popularizaci literatury a jejímu šíření mezi veřejností.

Magnesia Litera je jedním z nejprestižnějších literárních ocenění v České republice, jehož cílem je podporovat kvalitní literaturu a zvyšovat povědomí o literárních dílech mezi širokou veřejností. Tato ocenění jsou důležitým ukazatelem literární kvality a často pomáhají vítězným knihám získat širší čtenářskou základnu.

Celkově byl letošní ročník cen Magnesia Litera opět ukázkou vysoké úrovně české literatury a její schopnosti reflektovat aktuální témata a přinášet nové perspektivy.

 

Magnesia Litera 2023

Kniha roku : Miloš Doležal: Jana bude brzy sbírat lipový květ

Litera za prózu : Viktor Špaček: Čistý, skromný život

Litera za poezii : Petr Hruška: Spatřil jsem svou tvář

Litera za knihu pro děti a mládež : Jana Šrámková: Fánek hvězdoplavec

Litera za publicistiku : Martin Rychlík: Dějiny lidí

Litera za naučnou literaturu : Vladimír Papoušek a kol.: Chór a disonance

Litera za nakladatelský čin : Jan Zábrana: Spisy

Litera za překladovou knihu : Douglas Stuart: Shuggie Bain

DILIA Litera za debut roku : Patrik Banga: Skutečná cesta ven

Litera za detektivku : František Šmehlík: Šelma

Litera za fantastiku : Vilma Kadlečková: Mycelium VIII: Program apokalypsy

Litera za humoristickou knihu : Martin Mach Ondřej, Lela Geislerová: Zen žen

Kosmas Cena čtenářů : Václav Dvořák: Písečníci a probuzení krále

Cena Magnesia za přínos knižní kultuře : Adolf Knoll